Kofi Anan: Muhamed Ali je bio izuzetan

Nedavno preminuli Muhamed Ali bio je jedan od glasnika mira Ujedinjenih nacija (UN) i koristio je svaku priliku da u svetskoj organizaciji skrene pažnju na borbu protiv aparthejda, promovisao je mir, sport i ljudska prava.

Jedan od najvećih sportista 20. veka, olimpijski i trostruki profesionalni svetski šampion u boksu, prvi put je došao u sedište UN u kasnim 1970-im godinama kako bi istakao značaj borbe protiv nepravde i predrasuda.

Skoro dvadeset godina kasnije vratio se u Njujork gde je bio imenovan za jednog od prvih glasnika mira, što je privilegija rezervisana za istaknute ličnosti koje fokusiraju svoju pažnju na rad UN.

Tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je da je izabrao slavnog boksera jer “zna koliko je on zainteresovan za mir u svetu”.

Poznati sportista je tada poklonio Ananu crtež planete Zemlje na kom je pisalo: “Služiti drugima je kirija koju plaćamo za naš boravak na ovoj planeti”.

“To je bio toliko snažan gest”, kazao je Anan u telefonskom intervjuu za agenciju AP, naglasivši da je bilo očigledno da je Ali izgubio brzinu, vitalnost i energiju, ali da je njegova briga za druge i ljubav prema miru bila očigledna.

Na svečanosti 15. septembra 1988. godine tadašnji generalni sekretar UN zakačio je na rever slavnog sportiste zlatnog goluba i dao mu je snimak njegovog govora pred Specijalnim komitetom UN protiv aperhejda iz 1979. godine. Muhamed Ali poklonio je tada Ananu par svojih crvenih bokserskih rukavica.

“Rekao mi je, uzmite ih, meni više nisu potrebne”, prisetio se Anan.

Alijeva supruga, Loni, navela je da su bokserske rukavice bile simboličan gest, jer je za njegog muža sve bilo borba.

Uprkos teškoj bolesti, sportista je ostao privržen svom cilju. Redovno je odlazio na humanitarna putovanja, jer je to voleo da radi, rekla je ona.

Loni je izdvojila Muhamedovu posetu Avganistanu 2002. godine, nedugo pošto su SAD “srušile talibane” u invaziji posle terorističkih napada 11. septembra 2011. godine u Njujorku i Vašingtonu.

“Avganistan je bio njegov izbor, želeo je da podigne svest ljudi o ovoj muslimanskoj zemlji”, navela je ona, dodavši da je Ali na početku rata želeo da polaže solidarnost svojoj muslimanskoj braći i sestrama.

Od kasnih 1970-ih godina, pa sve do 21. veka legendarni bokser je dolazio u sedište UN u Njujorku kako bi promovisaio mir i borbu protiv nejednakosti.

Umro je u petak u 74. godini života u bolnici u Feniksu, saveznoj državi Arizona, a uzrok smrti saopšten je dan kasnije, septički šok kao posledica respiratornih problema u kombinaciji s njegovom dugogodišnjom Parkinsonovom bolešću.

O Alijevim borbama u ringu se zna apsolutno sve, ali i o njegovoj borbi protiv rasizma i rata.

Milioni obožavalaca u Americi, ali i širom sveta obožavali su ga zbog toga što je čvrsto stajao iza svojih ubedjenja i koristio svaki trenutak da ukaže na nejednakost i nepravdu.

Za afričkoameričku zajednicu, on je bio crnac koji se suočavao s predrasudama i netrpeljivošću na način na koji se suočavao sa svakim protivnikom u ringu, hrabro.

(Beta)

Ostavite komentar