U trendu

Kolumbija: Broj poginulih u eksploziji porastao na 21

BOGOTA – Ispred policijske akademije u Bogoti je eksplodirao automobil-bomba, pri čemu je ubijena najmanje 21 osoba, dok je najmanje 66 ljudi ranjeno, saopštilo je kolumbijsko Ministarstvo odbrane i dodalo da među ubijenima ima građana Paname i Ekvadora.

Do eksplozije je došlo ispred policijske akademije „General Santander“, u južnom delu prestonice Kolumbije, a očevici navode da su čuli bučnu eksploziju koja je raznela prozore okolnih zgrada, prenosi AP.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se ugljenisano vozilo okruženo krhotinama u kampusu akademije.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke zbog ovog incidenta prekinuo je posetu zapadnim zemljama.

„Ovaj napad nije samo protiv mladih, bezbednosnih snaga ili policije. To je napada na društvo. Ovaj ludi teroristički akt neće proći nekažnjeno“, izjavio je Duke nakon obilaska mesta nesreće.

Glavni tužilac Nestor Martinez izjavio je da je napad izveo Hose Aldemar Rohas (56) koji je u svom automobilu Nisan iz 1993. godine izveo napada sa 80 kilograma pentolita.

Kako je rekao, kola su tehničku kontrolu prošla poslednji put pre šest meseci u mestu na granici sa Venecuelom.

Vlasti za sada nisu objasnile kako je vozilo uspelo da prođe kroz kapiju koju obezbeđuju psi za otkrivanje dinamita, naoružani stražari i bezbednosne kamere, ali prema nezvaničnim informacijama on je projurio kroz kontrolni punkt.

Zdravstvene vlasti apelovale su na građane da doniraju krv.

Za sada se ne zna ko stoji iza napada, a ni jedna oružana grupa nije preuzela odgovornost.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Kolumbiji osudila je ovaj napad nazvavši ga „neprihvatljivim kriminalnim aktom“ usmerenim protiv napora države da se „distancira od nasilja i izgradi prosperitetniju budućnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar