U trendu

Konstruktivna atmosfera među liderima G7 uoči samita

ELMAU – Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) vode „veoma konstruktivne“ razgovore o mogućem ograničenju uvoza ruske nafte, rekao je danas neimenovani izvor iz nemačke vlade uoči sutrašnjeg samita.

„Na dobrom smo putu da postignemo sporazum“, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana sastaće se sutra na trodnevnom samitu u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima sa ciljem da povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

Sankcije na ruske energente imale su neželjeni efekat – povećanje cena energenata, što je dovelo do toga da Rusija zarađuje više od izvoza čak i kada opada obim ruskog izvoza.

Danas su u Minhenu održani protesti protivnika globalizma koje je sponzorisalo više od 15 organizacija, među kojima su i VVF Nemačka, Okfam, Grinpis i Hleb za svet.

Demonstranti su zahtevali da se okonča zavisnost od ruskih fosilnih goriva, traže od G7 da izdvoji više sredstava za prevenciju kriza, upravljanje građanskim sukobima, ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta i očekuju da G7 preduzmu akcije protiv siromaštva, klimatskih promena i gladi u svetu, preneo je ranije Rojters.

Policija je ranije saopštila da očekuje oko 20.000 demonstranata u Minhenu, ali na protestu koji je počeo u podne pojavilo se manje ljudi, preneo je ranije AP.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je danas učesnike protesta da se uzdrže od nasilja, a oko 18.000 policajaca raspoređeno je oko mesta protesta i održavanja samita G7.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.