U trendu

Kurc: I predsednik je znao za energetsku zavisnost od Rusije

BEČ – Pitanje energetske zavisnosti od Rusije našlo se danas i pred istražnim odborom austrijskog parlamenta u vezi korupcionaških afera u Narodnoj partiji Austrije (OVP), a o tome upitan je i bivši kancelar Sebastijan Kurc, koji je istakao da je i predsednik Austrije Aleksander van der Belen znao za ovaj problem.

Na pitanje zašto vlada ništa nije učinila, Kurc je odgovorio da je bila poznata energetska zavisnost od Rusije i da niko nije delovao.

„Nije delovao ni predsednik Austrije“, podvukao je on.

Kurc je kazao da je i predsednik bio informisan o situaciji i da su mu bile poznate debate o strategiji OMV-a.

Kurc je kazao da mu je poznata mantra da je „kriv za sve“.

„Kontakti tadašnjeg šefa OMV Rajnera Zelea sa Rusijom su tada bile posmatrane kao prednost. Niko nije mogao predvideti agresiju Rusije“, poručio je nekadašnji kancelar.

Na pitanje da li ga je Zele informisao o sporazumu o gasu, on je odgovorio da jeste znao za to.

Na kritiku da se slikao sa Vladimirom Putinom, prilikom potpisivanja tog ugovora o produženju isporuka gasa iz Rusije, rekao je da to nije ništa čudno, jer je prisustvovao mnoštvo sklapanja i potpisivanja ugovora.

„Kada sam rođen uvozili smo 97 odsto gasa iz Sovjetskog saveza. 2017. je drastično povećan uvoz gasa i privreda je profitirala od toga“, objasnio je on.

Ukazao je da poslanica NEOS-a Kristina Krisper, koja ga je kritikovala i optužila da je uticao na sklapanje ugovora, „čita knjigu istorije od pozadi „, jer niko nije mogao predvideti rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar