U trendu

Lagard evrozoni: Podržite ublažavanje grčkog duga

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pozvala je danas kreditore iz evrozone da budu mnogo konkretniji u svojoj posvećenosti ublažavanju grčkog duga.

„Mi ćemo nastaviti da radimo na paketu za ublažavanje duga“, izjavila je Lagard na marginama samita ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz Grupe 7 u italijanskom gradu Bariju, prenosi agencija Frans spres.

„Još uvek sve nije dovoljno jasno, ali nadam se da će evropski partneri nastaviti da po tom pitanju ostvaruju napredak“, izjavila je Lagard posle razgovora o tom pitanju.

Direktorka MMF-a je, ipak, istakla da je ostvaren veliki napredak, i izrazila nadu da će Evropljani biti daleko konkretniji u smislu uslova za ublažavanje duga, što je, kako kaže, imperativ.

MMF je svoje učešće u 86 milijardi evra vrednom paketu pomoći Grčkoj uslovio smanjenjem tereta duga Atini.

Međutim, nekoliko zemalja evrozone je zatražilo dodatne dokaze da će Grčka realizovati reforme, koje su uslov za isplatu dalje pomoći Atini.

Ministri evrozone su se prošle godine u načelu dogovorili da će produžiti grejs period za otplatu duga Atine, ukoliko Grčka sprovede poreske i penzione reforme koje bi državne finansije učinile održivijim.

Oni su, takođe, saopštili da će razmotriti isplatu novih kreditnih linija Grčkoj koje bi zamenile skupe kredite MMF-a, što bi, kako ocenjuje AFP, Atini donelo uštedu od više milijardi evra godišnje po osnovu kamata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.