U trendu

Lajen: Sutra počinje novo poglavlje za EU 27

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da će EU od 1. februara želiti da ima najbolje moguće odnose sa Velikom Britanijom, ali da ti odnosi nikada neće biti tako dobri kao što je članstvo.

„Uvek će postojati razlika jer pripadanje EU ima svoje značenje“, konstatovala je Fon der Lajen.

Predsednici Evropske komisije, Evropskog Saveta i Evropskog parlamenta su na zajedničkoj ceremoniji u Briselu obeležili ratifikaciju Sporazuma o razdruživanju sa Velikom Britanijom.

Ujedinjeno Kraljevstvo u ponoć i zvanično prestaje da bude članica EU. U pitanju je prva zemlja članica koja je povuka svoje gotovo poluvekovno članstvo iz Unije.

Na ceremoniji u Briselu, predsednici EU institucija poručili su da će EU i dalje biti jedinstven, jak, optimističan i pozitivan projekat.

„Imamo pomešanja osećanja. Nije srećan trenutaka kada neko odlazi. Ali mi smo otvorili novo poglavlje i svu svoju energiju ćemo posvetiti izgradnji jače i ambicioznije EU“, istakao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

EU zvaničnici su ukazali da se „izazovi i mogućnosti“ EU neće promeniti zbog Bregzita.

Unija će u narednom periodu najviše posla imati u oblasti digitalizacije, klimatskih promena, migracija kao i na jačanju partnerstava širom sveta, naglašavaju u Briselu.

„Iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u izolaciji već u jedinstvu.
Nigde na svetu ne možete naći 27 nacija od 440 miliona ljudi koji govore 24 različita jezika i koji se oslanjaju jedini na druge, rade i žive zajedno. To se nije dogodilo slučajno već je zasnovano na vekovima zajedničke istorije, decenijama zajedničkog iskustva i odlučnosti da se oblikuje zajednička budućnost“, zaključila je fon der Lajen.

Nakon noćašnjeg izlaska Velike Britanije iz EU nastupa period tranzicije.

To podrazumeva da će Velika Britanija do 31. decembra 2020. godine ostati članica jedinstvenog EU tržišta i carinske unije.

Evropska komisija sledeće nedelje trebalo bi da usvoji i predstavi direktive za pregovore o budućim odnosima sa Britanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.