U trendu

London: Zatvaranje punktova proteste zbog klimatskih promena

LONDON – Aktivisti za zaštitu životne sredine iz grupe „Pobuna protiv izumiranja“, zatvoriće sutra u Londonu preostala dva punkta za održavanje protesta protiv klimatskih promena, koji traju već 10 dana.

Više od 1.000 ljudi uhapšeno je tokom protesta, koji su organizovani kao deo kampanje izražavanja građanske neposlušnosti na nenasilan način, u cilju zaustavljanja „klimatske krize na globalnom nivou“, podseća Rojters.

Demonstranti su najavili da će zatvoriti blokade kod trijumfalne kapije iz 19. veka „Marble Arć“ i na trgu kod parlamenta.

Oni su, međutim, obećali da će organizovati dodatne proteste u budućnosti, navodeći da je direktna akcija jedini način da se javnosti skrene pažnja na klimatske promene.

Oni su dodali da će sutra u 17 časova po lokalnom vremenu biti održana „ceremonija zatvranja“ protesta u Hajd parku.

„Znamo da smo poremetili vaše živote“, navodi se u saopštenju grupe, u kojem se ističe da njeni aktivisti to rade samo zato što je reč o hitnom slučaju.

Organizatori protesta navode da su blokirali ukupno pet prometnih lokacija u Londonu.

Protesti su doveli do zatvaranja puteva, gužvi u saobraćaju i ozbiljnih ometanja saobraćaja i poslovanja, što je pogodilo oko pola miliona građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.