U trendu

Lukašenko preti krivičnim gonjenjem ruskog zvaničnika

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zatražio je od beloruskih vlasti da pokrenu krivični postupak protiv Sergeja Dankverta, direktora Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne agencije „Roselkhoznadzor“ što je naišlo na žestoku reakciju Kremlja koji je poručio da ruski zvaničnik dobro radi svoj posao.

Lukašenko je dao instrukcije ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrene krivični postupak protiv ruskog zvaničnika zbog, kako je naveo „nanošenja štete“ državi, prenosi AP.

Agencija podseća da je Rusija prethodnih meseci zabranila uvoz mlečnih proizvoda nekoliko beloruskih kompanija zbog lošeg kvaliteta i sumnje da Minsk preprodaje robu proizvedenu u EU što je u Rusiji zabranjeno.

Kremlj je na ovu izjavu Lukašenka reagovao sa indignacijom navodeći da Dankvert dobro radi svoj posao.

„Moskva je zatečena odlukom beloruskog predsednika da pokrene krivični postupak protiv Dankverta. Ruska agencija radi svoj posao i radi ga odlično“, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TAS S.

Kremlj je takođe podsetio na sve ruske pozajmice Minsku i milijarde dolara koje je Rusija izgubila zbog toga što Belorusija ne plaća takse na uvoz ruskih energenata.

Sam Dankvert je odgovorio da će saradnja sa Belorusijom biti otežana posle ovih Lukašenkovih najava čiji je cilj, kako je naglasio da se izvrši „moralni pritisak na sve ruske zvaničnike koji pre svega rade svoj posao“.

On je podsetio i na slučaj Vladislava Baumgertnera, bivšeg izvršnog direktor ruske kompanije Uralkali i predsednika nadzornog odbora beloruske kompanije Potaš, koga je Belorusija uhapsila i optužila za zloupotrebu položaja u avgustu 2013. godine.

Baumgertner je izručen Rusiji da bi Ruski istražni komitet u februaru 2015. godine zatvorio taj slučaj pošto nije utvrdio postojanje krivičnog dela u njegovim akcijama.

Portparolka Roselkhoznadzora Julija Melano rekla je za TAS S da ova ruska agencija nije zabrinuta zbog Lukašenkovih instrukcija te da sve radi u skladu sa ruskim i međunarodnim zakonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.