Madjarske stranke održale završne skupove pred izbore u nedelju

Vodeće političke partije u Madjarskoj održale su danas završne skupove pred parlamentarne izbore i oštro kritikovale rivale dva dana pre izlaska gradjana na birališta.

U Sekešfehervaru, gde su madjarski kraljevi vekovima krunisani, premijer Viktor Orban je ponovo upozorio na navodne opasnosti od masovnog priliva migranata.

Orban je kazao da će madjarske opozicione partije, udružene s Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i milijarderom Džordžom Sorošem, naseliti „prvih 10.000 imigranata u Madjarsku ove godine“, ako u nedelju pobede njegovu nacionalističku stranku Fides.

„Recite svima da je migracija rdja koja polako ali sigurno uništava našu naciju. Ako migracija dodje, ceo naš ekonomski rast će biti uzaludan. Nećemo imati sredstva da podržimo porodice ni da isplaćujemo penzije“, rekao je Orban pristalicama na gradskom trgu.

Na odvojenim skupovima, madjarske leve partije su opisale Orbana kao „gangstera prevaranta“ i kritikovale njegove autoritarne sklonosti i navodno široko rasprostranjenu korupciju u njegovoj vladi.

Kandidat za premijera koalicije Socijalističke partije i Partije dijaloga Gergelj Karačonj rekao je na skupu u Budimpešti da je Orban „izgubio svoj prvobitni karakter“ i da „ništa od onoga što je rekao nije tačno“, da je „jasno da nije promenio zemlju, već je vlast promenila njega“.

Skupove su održale i druge stranke koje će najverovatnije ući u parlament – krajnje desna stranka Jobik koju vodi Gabor Vona, zelena stranka Politika može da bude drugačija, kao i Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Djurčanja.

Ankete pokazuju da se na izborima za parlament sa 199 mesta očekuje pobeda Orbanovog Fidesa, ali je neizvesno s kolikom razlikom.

Fides u koaliciji s hrišćanskim demokratama ima u aktuelnom sazivu gotovo dvotrećinsku većinu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike