Makron i Putin telefonom o nuklearnom programu Irana

MOSKVA – Ruski i francuski predsednik, Vladimir Putin i Emanuel Makron, složili su se večeras u telefonskom razgovoru da je neophodno pojačati napore svih strana koje su uključene u nuklearni sporazum sa Iranom kako bi taj sporazum ostao na snazi, saopštio je Kremlj.

„Strane su vodile detaljne razgovore o situaciji vezanoj za Zajednički razumljivi akcioni plan o iranskom nuklearnom programu (JCPOA). Vladimir Putin i Emanuel Makron su ze založili za konsolidaciju napora svih obuhvaćenih strana kako bi se spasao JCPOA i sačuvao u potpunosti. Takođe su razmenili informacije o koracima Rusije i Francuske s tim u vezi“, navodi se u saopštenju Kremlja koje je preneo Tas s.

JCPOA, poznat i kao iranski nuklearni sporazum, potpisan je između Irana i šest velikih sila – Velike Britanije, Nemačke, Kine, Rusije, SAD i Francuske, u julu 2015.

Prema sporazumu, Iran se obavezao da ograniči svoj nuklearni program i da dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da preuzme totalnu kontrolu nad njegovim nuklearnim aktivnostima u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su Iranu zbog nuklearnog programa uveli Savet bezbednosti UN, EU i SAD.

Iran se prema sporazumu obavezao da 15 godina od potpisivanja JCPOA ne obogaćuje uranijum za više od 3,67 procenata, kao i da njegove rezerve obogaćenog uranijuma ne prelaze 300 kilograma.

Iran se sporazumom, takođe, obavezao da više ne akumulira teške vode, kao i da ne razvija nuklearne eksplozivne naprave, podseća Tas.

Situacija u vezi sa JCPOA se, međutim, pogoršala kada su SAD 8. maja 2018. napustile sporazum i uvele ekonomske sankcije Iranu na izvoz nafte iz te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.