Marin Le Pen pozdravila istorijsku pobedu

Kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen koja je prema procenama izlatniih anketa zajedno s kandidatom centra ušla u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, izjavila je večeras da njena stranka Nacionalni front predstavlja „dobru alternativu“ za francuski narod.

Marin Le Pen se obratila okupljenim simpatizerima stranke kojima je rekla da je ostvarena „istorijska pobeda za patriote i suvereniste“ i dodala da bi trebalo pokrenuti raspravu o globalizaciji.

Makron je prema procenama izlaznih anketa osvojio izmedju 23 i 24 odsto glasova a Marin Le Pen izmedju 21,6 i 23 odsto.

Ćerka osnivača stranke Žan-Marija Le Pena (88) od dolaska na čelo stranke 2011. godine radi na uklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu, koga je izbacila iz stranke zbog antisemtiskih izjava.

Marin le Pen (48) se već jednom kandidovala na predsedničkime izborima, 2012. godine, i tada je zauzela treće mesto.

Ona je tokom preizborne kampanje rekla da će ukinuti šengenski sporazum o slobodnom kretanju i da će izbaciti iz zemlje strance koji imaju „dosije o radikalizaciji“, ukoliko pobedi na izborima u Francuskoj.

Marin Le Pen je obećala i referendum o drugačijoj organizaciji odredjenih nacionalnih insitucija, ukoliko pobedi na izborima.

Predsednica Nacionalnog fronta je rekla da su proriteti „nacionalni princip i odbrana francuskog identiteta, naroda, istorijske i kulutrne baštine“, kao i smanjenje broja poslanika i senatora.

Pored ukidanja šengenskog sporazuma, kandidatkinja ekstremne desnice bi ponovo uvela kontrolu nacionalnih granica, izbacila strance koji imaju „dosije o radikalizaciji“ i oduzela državljanstvo onima koji imaju dvojno državljanstvo ali „imaju veze za džihadistima“.

Ranije ankete ukazuju da bi ona bila poražena u drugom krugu 7. maja, bez obzira na protivinika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike