U trendu

Medjusobne optužbe o kršenju primirja u Siriji

Glavni akteri rata u Siriji razmenili su danas optužbe o kršenju prekida vatre koji je stupio na snagu u petak u ponoć, ali ipak uz ocenu da se dogovor o primirju načelno poštuje, javile su svetske agencije.

Ruska vojska saopštila je danas da je primirje prekršeno devet puta za poslednja 24 časa, ali da se primirje uglavnom poštuje.

„U poslednja 24 časa bilo je devet slučajeva kršenja primirja“, rekao je šef ruskog koordinacionog centra u Siriji, general Sergej Kuralenko.

Kako su javile ruske agencije, Kuralenko je rekao da se, „u celini, dogovor o primirju u Siriji sprovodi“.

Predstavnik sirijskog opozicionog Visokog odbora za pregovore Rijad Hidžab je sa svoje strane uputio pismo generalnom sekretaru UN Banu Ki-munu u kojem navodi da je primirje prekršeno 24 puta i da je u sukobima od uvodjenja prekida vatre poginulo 29 osoba.

Hidžab je optužio Rusiju, Iran kao i sirijske i druge inostrane snage za „sprovodenje neprijateljskih akcija“ uprkos primirju. Prema njegovim rečima, ruska avijacija je izvela 26 napada tokom dana.

„Medjutim, sve u svemu, ljudi se bolje osećaju“, zaključio je Hidžab.

Optužbe na račun Rusije došle su i iz Saudijske Arabije. Saudijski ministar inostranih poslova Adel al Džubeir optužio je Rusiju i vlasti predsednika Bašara el Asada za kršenje prekida vatre i dodao da Rijad trenutno o tome razgovara s predstavnicima Medjunarodne grupe za podršku Siriji.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska, koja prikuplja informacije na terenu, saopštila je danas da je u vazdušnim napadima u centralnim i severnim delovima bombardovano sedam sela, ali da to ne dovodi u pitanje primirje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da se primirje „delimično sprovodi“ izražavajući nadu da će prekid vatre biti narednih dana „utemeljen“ kako bi se obezbedio mir u Siriji.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.