U trendu

Medojević od Đurović zatražio sastanak lidera partija

PODGORICA – Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je predsendicu Skupštine Danijelu Đurović da inicirata sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa ciljem otvaranja dijaloga o, kako je naveo, pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja duboke političke krize koja je paralisala institucije i blokirala političke procese u zemlji.

U otvorenom pismu predsednici parlamenta Medojević konstatuje da je formiranje poslednje dve vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, potom i premijerom Dritanom Abazovićem bilo suprotno volji građana iskazanoj na izborima 30. avgusta 2020., ali, kako navodi, i uobičajenim demokratskim principima.

To je, kaže Medojević, imalo izrazito negativne posledice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje i smatra da su se stekli svi politički uslovi da se u Skupštini Crne Gore otvori dijalog između parlamentarnih stranaka, sa ciljem postizanja najšireg mogućeg konsenzusa o rešinjima aktuelne krize koja, kako navodi, preti destabilizaciji zemlje i zaustavljanju refromskih i integracionih procesa.

Lider PzP je poručio da s obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno rešiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi trebalo voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravsuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog saveta.

„Kriza poverenja između parlamenarnih stranaka, sigurno će biti velika prepreka za pokretanje ovog dijaloga, ali cenim da lideri parlamentarnih stranaka, moraju u uslovima teške političke i institucionalne krize pokazati odgovornost za kanalisanje poltičkih procesa u pravcu snaženja demokratije i posvećenosti opštem dobru naših građana i države Crne Gore“, kazao je Medojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar