U trendu

Merkel negira da sporazum o migrantima predstavlja preokret u njenoj politici

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas ocene da dogovor o postavljanju tranzitnih centara za migrante na granici s Austrijom, odakle bi neki tražioci azila bili vraćeni u druge evropske zemlje, predstavlja preokret u njenoj migrantskoj politici. 

Sporazum postignut u utorak u okviru Merkelinog konzervativnog bloka zavisi od toga da druge zemlje prime nazad migrante koje su prethodno registrovali, kao i od odobrenja nemačkih socijaldemokrata, članice vladajuće velike koalicije.

Angela Merkel je rekla da bi ljudi bili zadržani u novim centrima naviše 48 sati. 

Nemačka kancelarka je odbila da zatvori nemačke granice kada je priliv migranata bio na vrhuncu 2015. godine, ali je od tada znatno pooštrila stav. 

Na pitanje novinara televizije ARD danas da li je sada postala „kancelarka koja zatvara“, ona je odgovorila: „Ne, jasno, ne“.

Na sastanku šefova partija i poslaničkih klubova demohrišćanskih partija vladajuće koalicije u ponedeljak, kancelarka Merkel i ministar unutrašnjih poslova, Horst Zehofer, šef sestrinske partije CSU, teškom su mukom postigli kompromis o izbegličkoj politici i izbegli dublju krizu vlade.

Oni su se dogovorili da se na granici s Austrijom grade „tranzitni centri“ odakle bi se tražioci azila vraćali u zemlje gde su prethodno registrovani, ako te zemlje to prihvate.

Dogovor treba još da prihvate socijaldemokrate, takodje koalicioni partneri u vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.