U trendu

Merkel traži mandat za formiranje vlade, Šulc priznao poraz

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji konzervativci su osvojili većinu na današnjim izborima zatražila je mandat za sastav nove vlade dok je šef Socijaldemokrata Martin Šulc, dosadašnji član njene vladajuće koalicije priznao poraz a njegova stranka najavila da odlazi u opoziciju. 

Merkelkini konzervativci osvojili su četvrti mandat na izborima na kojima je u parlament ušla krajnje desničarska stranka AfD prvi put u više od pola veka, pokazuju izlazne ankete.

„Naravno, nadali smo se boljem rezultatu ali CDU/CSU je najjača snaga u parlamentu i formiraće narednu valdu“, rekla je Merkel. Ona je rekla da ulazak AfD u parlament predstavlja izazov i da neće žuriti da formira novu vladu.

„Vratićemo nazad birače od AfD uz dopbru politiku“, rekla je Merekel pristalicama po objavljivanju rezultata izlaznih anketa. 

Merkelkini konzervativci osvojili su prema projekcijama 32,5 odsto glasova, i time su najveća parlamentarna grupa. Ona sada mora da formira koaliciju da bi mogla da vlada, a dosadašnji koalilciioni partner Socijaldemokrate (SPD) su odmah posle istorijski lošeg rezultata od 20 odsto osvojenih glasova već izjavili da neće više biti u koaliciji s njom.

Vodja Socijaldemokrata Martin Šulc priznao je danas poraz ali je rekao da ostaje kao vodja partije.

„Jasno je da SPD nije uspela da se dopadne partijskoj bazi“, rekao je Šulc i dodao: „Tokom narednih nedelja i meseci mi ćemo se ponovo pozicionirati, i moj je zadatak da kreiram taj proces“.

Nacionalistička, antiimgrantska partija Alternativa za Nemačku (AfD) koja ulazi u parlament sa izmedju 13 i 13,5 odsto glasova obećala je danas da će „promeniti zemlju“.

„Promenićemo ovu zemlju. Ićićemo u lov na gospodju Merkel. Vratićemo našu zemlju“, rekao je Aleklsander Gauland, kopredsednik stranke AfD, dok je u sedištu stranke bilo veliko slavlje.

Frauke Petri iz AfD je u Tviter poruci napisala da je Nemačka doživela nevidjeni politički zemljotres.

Na današnjim izborima obe velike grupacije, i CDU/CSU i SPD su izgubile glasove u odnosu na prošle izbore 2013, dok su male stranke kao pto su Zeleni, Levica, liberai FDP i AfD povećali svoj udeo.

U dosadašnjoj vladi su u velikoj koaliciji bili CDU/CSU i SPD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar