U trendu

Meta: Predsednik pripada Republici, a Republika građanima

TIRANA – Predsednik Albanije Ilir Meta, povodom inicijative vladajuće Socijalističke partije o njegovom razrešenju, izjavio je da „predsednik pripada Republici, a Republika albanskim građanina“, prenosi portal a1on.

„Predsednik se bira u parlamentu, svakako ne kao što je ovaj, već u potpuno legitimnom parlamentu. Predsednik pripada Republici, a Republika albanskim građanina“, izjavio je Meta.

Na funkciju šefa albanske države sa mandatom od pet godina Meta je bio izabran u prethodnom sastavu parlamenta, krajem aprila 2017, a na funkciju je stupio te godine u junu.

On je najavio da će brzo usvojiti odluku o novom datumu održavanja lokalnih izbora u Albaniji, nakon što je prethodno poništio uredbu o održavanju izbora 30. juna.

Prema njegovim rečima, svako ko ne poštuje odluku o odlaganju izbora, šteti albanskoj državi.

„Sve do novog datuma, uredba o odlaganju izbora je na snazi i ona treba da se poštuje i sprovodi. Onaj ko želi da korača putem nezakonitosti, to je njegovo pravo, ali jedno treba da znaju – da na taj način provociraju socijalni mir i demokratsku stabilnost u zemlji“, naglasio je Meta.

On je pozvao na konsultacije premijera i šefa vladajuće Socijalističke partije Edija Ramu i lidera opozicione partije Demokratske partije Ljljzima Bašu.

(Tanjug)

Napišite komentar