Ministar odbrane Izraela: Hamasovci se često oblače kao novinari

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da „svako ko upravlja dronovima nad izraelskim vojnicima mora razumeti da dovodi sebe u opasnost“, aludirajući pogibiju palestinskog novinara koji je imao prsluk na kome je pisalo „press“.

Novinar, 30-godišnji Jaser Murtaža pogodjen je metkom ispod pazuha dok je pratio masovne demonstracije u petak istočno od Gaza Sitija.

Palestinski novinarski sindikat je saopštio da je Murtaža pogodjen metkom dok je stajao nekoliko stotina metara od granične ograde.

Izraelski mediji navode da je bio poznat po tome što je pravio fotografije iz vazduha koristeći dron.

„Videli smo desetine slučajeva kada teroristi Hamasa koriste vozila hitne pomoći, oblače se kao medicinsko osoblje Crvenog polumeseca, oblače se kao novinari. Mi nećemo ništa rizikovati. Mislim da je jasno da je IDF (Izraelska odbrambena vojska) najmoralnija na svetu“, rekao je sinoć Liberman na kraju jevrejskog praznika Pashe.

Izraelska vojska je u odgovoru na pogibiju Murtaže saopštila da „nema nameru da puca na novinare“, da su okolnosti u kojima su novinari navodno ranjeni izraelskom vatrom nepoznati i da se ispituju.

Četvorica drugih novinara ranjena su bojevom municijom tokom demonstracija u petak, a jedan od njih je u kritičnom stanju.

Udruženje novinara Izraela obratilo se komandantu izraelske vojske Gadiju Ajzenkotu tražeći „objašnjenja pucanja na novinare i naredbe date vojnicima na granici Gaze koje se odnose na novinare“.

Stotine ljudi prisustvovalo je u subotu popodne u pojasu Gaze sahrani poznatog novinara.

U protestima u kojima je on pogodjen i kasnije podlegao ranama poginulo je još najmanje osmoro Palestinaca, a 491 je ranjen bojevom municijom.

Bio je to drugi veliki palestinski protest u okviru demonstracija nazvanih „Marš povratka“ protiv izraelske blokade i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na teritoriju današnjeg Izraela.

Najmanje 31 Palestinac poginuo je u ta dva protesta.

Kolege ubijenog Murtaže rekle su da nije bio povezan ni sa Hamasom koji vlada pojasom Gaze, ni sa jednom drugom ekstremističkom organizacijom, niti je bilo simbola Hamasa koji se obično vide na sahrani ekstremista, naveo je AP.

U znak solidarnosti glavni vodja Hamasa Ismail Hanije prisustvovao je sahrani.

„Marš povratka je bitka istine i svesti. Jaser je držao svoju kameru da uperi strele istine da prenese imidž opkoljenog naroda“, rekao je Hanije.

Na sahrani je telo žrtve bilo uvijeno u palestinsku zastavu, a prsluk na kome je pisalo „press“ je stavljen preko njega dok je nošen ulicama Gaze.

Dron koji je Murtaža koristio da snima leteo je iznad povorke ožalošćenih tokom sahrane.

Murtaža je bio jedan od osnivača Ain medija, lokalne televizijske produkcione kompanije koja je radila projekte, uključujući video snimke iz vazduha za strane medije poput Bi-Bi-Sija (BBC) i Al Džazire.

Njegova smrt će po svoj prilici izazvati kritike organizacija za ljudska prava koje osudjuju pravila izraelske vojske o otvaranju vatre na granici, naglašavajući da su nezakonita.

AIDA, mreža od 70 nevladinih organizacija koje deluju na palestinskim teritorijama, osudila je u subotu ono što je nazvala nezakonitim ubijanjem civila.

Kancelarija UN za ljudska prava je nešto ranije navela da postoje indikacije da su izraelske snage koristile prekomernu silu na prvim protestima 30. marta.

EU je sinoć izdala saopštenje u kome se navodi da nasilje u petak navodi na ozbiljna pitanja o proporcionalnoj upotrebi sile.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike