U trendu

Ministarstvo: Pre odlaska na rad van Srbije potpisati ugovor

BEOGRAD – Povodom slučaja naših radnika u Slovačkoj koji tvrde da im slovačka agencija „Rasken“, preko koje su angažovani na radu u toj zemlji, nije isplatila zarade, iz Ministarstva za rad ponovo apeluju na građane da ne odlaze u inostranstvo ukoliko pre toga ne potpišu ugovor o radu.

Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnavu, ostala je, kako tvrde, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju.

„U konkretnom slučaju naši građani nisu bili angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao ni preko agencije za zapošljavanje sa važećom dozvolom za rad ovog ministarstva, bili su angažovani preko slovačke agencije Rasken sa sedištem u Trnavi“, kažu za Tanjug u Ministarstvu za rad.

Radnici u mejlu koji su poslali Tanjugu tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju.

Dodaju da je slovačka agencija „Rasken“ sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.

U Ministarstvu kažu da Nacionalna služba za zapošljavanje vodi evidenciju svih građana koji su na rad u van Srbije otišli legalno, dok nadležni organi države, kako navode, ne mogu da imaju tačne brojke kad je reč o samoinicijativnom odlasku na rad bez zvaničnih ugovora.

„Još jednom apelujemo na naše građane da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbeđuje zaštita građana na radu u inostranstvu, kao ni posredstvom agencija koje nisu dobile dozvolu za rad od strane ovog ministarstva, kao ni samoincijativno“, poručuju iz ministarstva.

Ističu da se ugovor o radu potpisuje pre odlaska na rad u inostranstvo i da Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz ustanovljenu mrežu sedam migracionih servisnih centara – MSC (Beograd, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Kraljevo, Kruševac i Bor), migrantima i potencijalnim migrantima pruža informacije o rizicima iregularne migracije, pravima migranata, procedurama za dobijanje viza, radnih i boravišnih dozvola, mogucnostima za zapošljavanje i studiranje u inostranstvu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.