U trendu

Najjači zemljotres u ovom veku: Broje se mrtvi, glavni grad Meksika obasjan misterioznom svetlošću (video)

Meksički predsednik Enrike Nieto usred noći obratio se svojim državljanima:

– Ovo je bio najjači potres u ovom veku – rekao je Nieto u vanrednom obraćanju naciji nakon razornog potresa koji je pogodio sam jug zemlje. Još uvek je nepoznato kakve je posledice izazvao potres, ali iz južnih meksičkih pokrajina Čiapas i Oaksaka već stižu fotografije srušenih zgrada, škola, hotela, bolnica… Za sada je potvrđeno da je šest osoba izgubilo živote, ali vlada strah da će taj broj rasti iz sata u sat.

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Meksiku porastao je na 15, saopštio je danas zvaničnik Agencije za vanredne situacije Rikardo de la Kruz.

On je kazao da su tela deset žrtava pronađena u gradu Jučitan na jugu Meksika, prenosi AFP.

„Bilans poginulih iznosi 15 na osnovu podataka iz svih država“, naveo je on za tv stanicu Milenio.

Potres je bio magnitude 8,2 po Rihteru, iako meksičke vlasti tvrde da je bio jačine 8,4. Pogodio je južnu obalu Meksika, a epicentar je bio oko 87 kilometara od grada Pijijiapana u južnoj državi Čiapas i na dubini od 69 kilometara. Potres je bio snažniji od razornog potresa iz 1985. koji je sravnao delove glavnog grada Sijudad de Meksika i u kojem je poginulo više hiljada ljudi, ali prvi izveštaji o šteti govore da je ona manjih razmera nego pre 32 godine.

– Imali smo sreće što je potres pogodio područje koji nije toliko naseljeno. Međutim, bojim se da će broj mrtvih dramatično rasti.

Nieto je spomenuo da je potres osetilo 50 miliona Meksikanaca, a neki američki mediji navode da se podrhtavanje tla osetilo čak i u Teksasu.

https://www.youtube.com/watch?v=XBMmrpiqF9A

Stanovnici Sijudad de Meksika istrčali su na ulice u svojim pidžamama pošto se grad zatresao oko ponoći po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Neki delovi grada ostali su bez električne energije, a na zgradama vazdušne luke popucali su prozori. U hotelu u južnom gradu Oaksaka urušio se krov hotela. Nažalost, seizmolozi upozoravaju da će se tlo tresti još neko vreme.

Karlin Krauder, Amerikanac koji živi u prestolnici Meksika, kaže da ovako nešto u životu nije osetio. Živi u zgradi od 28 spratova i da je u jednom trenutku izgledalo kao da će se građevina prepoloviti.

– Još uvek se oseća podrhtavanje tla. Osetio sam najmanje pet manjih potresa. Strašno!

https://www.youtube.com/watch?v=3VxGYvvZJx4

Iz Meksika stigla je i zastrašujući snimak podrhtavanja njihovog nacionalnog spomenika ‘Anđela nezavnosti’. Međutim, ono što je zapanjilo lokalno stanovništvo je misteriozna plavo-zelena svetlost koja se nadvila nad gradom nedugo nakon potresa. Seizmolog Stefen Hiks kaže da ta neobična pojava nema veze sa potresom i da je ona verovatno rezultat eksplozija generatora i sistema za napajanje.

Potres je, kako stvari stoje, formirao i cunami. Uzbuna za divovske talase upaljena je za Meksiko, Gvatemalu, El Salvador, Kostariku, Nikaragvu, Panamu, Honduras i Ekvador, ali i za drugu stranu Pacifika. Pa čak i za 14.000 udaljene Filipine!

Centar za upozorenje opasnosti od cunamija na Pacifiku upozorio je da je već detektovan talas koji je počeo da se formira. Trenutno je visine jednog metra, ali do trenutka dok dođe do južnih meksičkih pokrajina mogao bi da naraste i preko četiri metra!

Guverner Čiapasa Manuel Velasko naredio je hitnu evakuaciju svih obalnih područja, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.