U trendu

Nebenzja: Sankcije Zapada vode ka globalnoj ekonomskoj krizi

NJUJORK – Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

„Pravi razlozi, koji svetskom tržištu hrane prete ozbiljnim turbulencijama, nikako nisu povezani sa delovanjem Rusije, nego sa neobuzdanom sankcionom histerijom koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, ne misleći ni o stanovništvu država takozvanog globalnog Zapada, ni o svojim građanima. Pokušaj da se Rusija ekonomski, finansijski i logistički izoluje od uspostavljenih dugogodišnjih kanala saradnje već se pretvara u ekonomsku krizu istorijskih razmera“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, čak je i neiskusnom posmatraču jasno da se samo odustajanjem od jednostranih nezakonitih ograničavajućih mera može obezbediti kontinuitet snabdevanja i da se mogu stabilizovati međunarodna poljoprivredna i prehrambena tržišta, prenosi Sputnjik.

Nebenzja je rekao da Rusija striktno poštuje svoje međunarodne obaveze, tako da ništa ne predstavlja pretnju ukrajinskim vojnicima koji polože oružje tokom specijalne vojne operacije.

Takođe je istakao da Zapad pokazuje nedoslednost i licemerje zahtevajući humanitarne pauze u Ukrajini.

Kako je rekao, na sednici Saveta bezbednosti čulo se „mnogo poziva na humanitarno primirje, obezbeđivanje humanitarnog pristupa, humanitarne pauze i humanitarne koridore“, a juče je odgovarajuće inicijative izneo i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Nebenzja je podsetio da je prošle srede većina članova Saveta bezbednosti odbacila ruski nacrt humanitarne rezolucije, obavezujuću za sve strane, sa konkretnim spiskom koraka za rešavanje humanitarne krize, prvenstveno na istoku Ukrajine.

„S tim u vezi, današnje izjave, posebno zapadnih delegacija, zvuče veoma licemerno“, konstatovao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.