Nemačka dala politički azil turskim vojnicima?

Nemačka je dodelila politički azil brojnim pripadnicima pripadnika turske vojske i njihovih porodicama koji imaju diplomatske pasoše, prenose nemački mediji.

AFP navodi da nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova nije bilo dostupno za komentar, ali da list „Zidojče cajtung“ i televizije VDR i NDR navode da su nemačke vlasti potvrdile da je Berlin dao pozitivan odgovor na molbu za azil ovih turskih državljanima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u aprilu saopštilo da je dobilo 262 zahteva za politički azil turskih državljana sa diplomatskim pasošima, ali nije navelo koliko je zahteva stiglo od turskih vojnika stacioniranih u bazama NATO.

Od pokušaja puča u Turskoj jula 2016. godine, 414 pripadnika vojske, diplomata, sudija i drugih visokih turskih zvaničnika zajedno sa porodicama zatražilo je politički azil u Nemačkoj, navode nemački mediji.

Odnosi između Nemačke i Turske zaoštreni su tokom kampanje za referendum u Turskoj, a prethodno su tenzije izazvane hapšenjem nemačko-turskog novinara lista „Velt“ zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike