U trendu

Nije se dosađivao: Tramp već ima više od 200 spremljenih odluka u startu mandata

Novi američki predsednik Donald Tramp će odmah nakon današnje inauguracije početi da koristi svoja izvršna ovlašćenja, pri čemu ima pripremljenih više od 200 odluka.

„On je predan tome da ne samo prvog dana nego i drugog i trećeg donese stvarne promene što ćete videti u predstojećim danima i nedeljama“, rekao je u četvrtak novinarima Trampov portparol Šon Spajser, dodavši da se Trampove aktivnosti očekuju u petak, tokom vikenda i početkom iduće nedelje, prenosi Hina.

Glavne teme Trampovog programa su obuzdavanje imigracije i otvaranje novih radnih mesta, rekao je Spajser.

Tramp je za prvi dan najavio da će formalno objaviti nameru SAD da se povuku iz 12-članog trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu, čemu se žestoko protivio tokom predizborne kampanje tvrdeći da je taj sporazum štetan po američke privrednike i radnike, navodi danas AP.

Takođe, novi predsednik je obećao da će odmah objaviti nameru o ponovim pregovorima o 23-godišnjem Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini ili, pak, o povlačenju iz tog sporazuma.

Među ostalim pitanjima kojima će se Tramp najpre pozabaviti kao predsednik SAD mogla bi biti i rana akcija po pitanju energetike, pri čemu će verovatno ukinuti postojeće propise o nafti i uglju, kao i po pitanju sajber bezbednosti, dodaje američka agencija.

Tramp je više puta obećao i da će odmah staviti tačku na imigracionu politiku svog prethodnika Baraka Obame, mada bi, ocenjuje AP, neka od njegovih obećanja moglo biti teško ispuniti.

Novi predsednik je najavio i da će se, po dolasku u Belu kuću, posvetiti pitanju izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, što je jedan od nekoliko koraka vezanih za obuzdavanje imigracije koje su mu preporučili savetnici.

To uključuje ukidanje Obamine uredbe kojom je dopušteno da više od 700.000 ljudi, koji su dovedeni u SAD ilegalno još kao deca, ostanu u zemlji s dvogodišnjom dozvolom za rad i pohađanje koledža.

Trampovi savetnici proverili su više od 200 mogućih uredbi čije će potpisivanje on razmotriti, a radi se o pitanjima iz oblasti zdravstvenog osiguranja, klimatske politike, imigracije, energetike i drugih.

Ne zna se koliko će tih uredbi Tramp odobriti, napomenuo je član njegovog tima za tranziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.