U trendu

Novi lider američkih demokrata obećao da će ujediniti partiju

Tom Perez, novi predsedavajući Nacionalnog komiteta Demokratske partije, obećao je danas da će ujediniti podeljenu partiju, ponovo je izgraditi na svim nivoima i dopreti do svih delova ruralne Amerike koji su se osetili zaboravljenim na izborima prošle godine.

Perez, bivši ministar rada u administraciji Baraka Obame, u televizijskom intervjuu je nagovestio da će prvi korak biti da se udruži s Kitom Elisonom, njegovim protivkandidatom na izborima za lidera demokrata, koji je prihvatio Perezov poziv da bude zamenik predsedavajućeg Nacionalnog komiteta.

Zajedno će se, kako je rekao, suprotstaviti politici predsednika Donalda Trampa, koji je na tviteru napisao da su izbori u Demokratskoj partiji bili namešteni.

„Naše jedinstvo kao partije je naša najveća snaga, a njegova (Trampova) najgora mora. Ono što treba da gledamo jeste da li su ove izbore namestili Donald Tramp i njegov drug Vladimir Putin“, rekao je Perez, prvi Latinoamerikanac na čelu Demokratskog nacionalnog komiteta.

Perez je nagovestio da će demokrate nastaviti da kritikuju Trampovu štetnu politiku, pre svega zabranu ulaska u SAD za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja i nastojanja da, kako kaže, ograniči zarade za prekovremeni rad.

„Nismo videli nijedan dokaz ničega konstruktivnog od ovog predsednika. Vlada s krajnje desnice u svemu što je uradio“, rekao je Perez.

Priznavši da su veliki delovi zemlje bili zanemarivani, Perez je rekao da je čuo od stanovnika seoskih područja da „demokrate odavno nisu bile tu za njih“.

Perez će ponovo morati da izgradi partiju koja je tokm protekle decenije izgubila oko 1.000 mesta u državnim organima, od Bele kuće i Kongresa do vlasti na nivou saveznih država.

Perez, koga je podržao Obama, pobedio je na izborima u subotu, u drugom krugu, Elisona, koji je imao podršku Bernija Sandersa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.