U trendu

Obama: Ne vraćamo se u mračnu prošlost

Predsednik SAD Barak Obama odbacio je u Varšavi svaku pomisao da bi prošlonedeljno nasilje u Dalasu u kojem je poginulo pet policajaca moglo da signalizira povratak u rasne podele iz prošlosti.

Obama je u subotu, poslednjeg dana NATO samita u poljskoj prestonici, naglasio da Amerika nije tako podeljena kao što to neki vide.

On je apelovao na Amerikance da se posle napada u Dalasu u kojem je crni vojni veteran, zbog ubistava dvojice Afroamerikanaca, snajperom ubio pet, a ranio sedam policajaca, ne boje od povratka u haos iz 60-ih godina i da razumeju napredak ostvaren u rasnim odnosima u SAD.

„Ne vidite nerede, ne vidite policiju koja napada mirne demonstrante, videli ste da se policija ponela veoma profesionalno“, rekao je američki predsednik.

Predsednik SAD zaključio je u Varšavi da „taj ludi čovek ne predstavlja ni Afroamerikance niti duh kojim treba da težimo“.

„Postoji tuga, ljutnja i konfuzija u SAD“, kazao je on, dodajući da će nastaviti da se zalaže za stože zakone o prodaji oružja.

Pozivajući se na zakone koji omogućavaju slobodno nošenje oružja u Teksasu, ukazao je da su čak i mnogi demonstranti na mirnim protestima u Dalasu bili naoružani.

Obama je sinoć doputovao u Španiju u okviru svoje oproštajne posete Evropi, a put je skratio za jedan dan zbog dešavanja u zemlji.

Bela kuća saopštila je da će predsednik SAD po povratku u zemlju posetiti Dalas kako bi odao počast porodicama poginulih i ranjenih policajaca.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike