U trendu

Odlični rezultati, vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva

Vakcina protiv koronavirusa američke kompanije „Moderna“ efikasna je u 95 odsto slučajeva, pokazala su testiranja, prenosi Bi-Bi-Si.

Iz kompanije „Moderna“ su saopštili da je danas „odličan dan“ jer je efikasnost vakcine „izvanredna“, te da će tokom narednih nedelja zatražiti dozvolu za njenu upotrebu.

Ipak, upozoravaju da su ovo tek rani podaci o vakcini i da neka pitanja još uvek ostaju bez odgovora.

U procesu testiranja vakcine učestvovalo je 30.000 ljudi. Jednoj polovini ispitanika su date dve doze vakcine u razmaku od četiri nedelje, dok su ostali dobili lažnu vakcinu.

Analiza je izvršena na prvih 95 učesnika koji su prijavili simptome kovida 19, a ispostavilo se da je njih 90 bilo podvrgnuto lažnom tretmanu.

Od ispitanika kod kojih se razvio težak oblik kovida 19, niko nije primio pravu vakcinu.

Prošle nedelje su kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ saopštili da je efikasnost njihove vakcine protiv korone nešto iznad 90 odsto, na osnovu rezultata testova u kojima je učestvovalo 43.500 volontera.

Jedan od tvoraca „Fajzerove“ vakcine protiv koronavirusa Ugur Šahin kaže da bi zahvaljujući tom otkriću život mogao da se vrati u normalu do sledeće zime.

Sa zvaničnom potvrdom da je još jedna vakcina protiv koronavirusa efikasna, šanse za takav scenario postaju sve veće.

Još uvek se čekaju odgovori na važna pitanja

Nije poznato koliko će trajati imunitet koji su vakcinisane osobe stekle. Za takva saznanja, ispitanici će morati da budu praćeni duži vremenski period.

Takođe, nema informacija o tome kako će na vakcinu reagovati stariji ljudi, koji razvijaju najteže simptome kovida 19, ali u kompaniji veruju da vakcina ne gubi na efikasnosti ni kada je prime najstariji.

Nije sigurno da li vakcina samo sprečava da onaj ko je primi oboli od kovida 19 ili isključuje i mogućnost da prenes virus drugima.

Odgovori na ova pitanja uticaće na način upotrebe vakcine.

Kada će vakcina biti spremna za upotrebu

Iz kompanije „Moderna“ su najavili da će već narednih nedelja od regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama zatražiti dozvolu za upotrebu vakcine. Očekuju da će u zemlji na raspolaganju biti 20 miliona doza.

Planiraju da zatraže dozvole i u drugim državama i nadaju se da će naredne godine za upotrebu širom sveta biti obezbeđeno milijardu vakcina.

Britanska vlada još uvek pregovara sa „Modernom“, a ova vakcina nije jedna od šest koje su Britanci već unapred naručili.

Većina država namerava da prioritet prilikom vakcinacije da zdravstvenim radnicima i najstarijim građanima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.