Oko 900 pripadnika vojske SAD pogodjeno Trampovim ukidanjem programa DACA

Američki Pentagon saopštio je danas da bi vojska SAD mogla da bude pogodjena odlukom predsednika Donalda Trampa o ukidanju programa zaštite od deportacije mladih imigranata koji su u zemlju dovedeni ilegalno kao deca.

Pentagon je saopštio da trenutno ima oko 900 ljudi koji služe ili su se prijavili da služe u Oružanim snagama SAD, a koji su dozvolu za rad stekli kroz program poznat kao DACA (Odložena akcija za decu pridošlice), prenosi Asošiejted pres.

Program DACA, koji je pokrenuo bivši predsednik Barak Obama 2012. godine, omogućio je mladim imigrantima da studiraju i dobiju dozvole za rad iako su nelegalno ušli u SAD.

Portparol Pentagona Pol Haverstik rekao je da je ta institucija u koordinaciji s ministarstvima pravde i unutrašnje bezbednosti „povodom bilo kakvog uticaja“ koji će promena imati na korisnike programa DACA u američkoj vojsci.

Tramp je u utorak odlučio da program koji štiti mlade imigrante od deportacije ukine za šest meseci, tačnije do 5. marta, čime je Kongresu ostavljeno vreme da zakonima uvede nove zaštite za mlade imigrante koji su nelegalno ušli u zemlju.

Posle ukidanja programa DACA, oko 800.000 mladih imigranata, koje mediji nazivaju „Sanjari“, suočava se sa pretnjom deportacije iz SAD.

Tramp je danas pokušao da uveri stotine hiljada mladih imigranata zaštićenih programom DACA da nemaju razloga za brigu.

„Za sve one (DACA) koji su zabrinuti za svoj status tokom šestomesečnog perioda, nemate šta da brinete – Nema akcije“, napisao je Tramp na Tviteru.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike