Oštra reakcija Moskve na stav Londona o Kosmetu

Povodom izjave britanske ambasadorke u Savetu bezbednosti UN Karen Pirs da Priština ima pravo na vlastitu vojsku, oglasila se Ambasada Rusije u Londonu.

U obraćanju je ocenjeno da Velika Britanija i ostale zapadne zemlje ignorišu pretnju koju bi formiranje takozvane kosovske vojske predstavljalo po srpsko stanovništvo na KiM.

Ruska ambasada je u saopštenju ponovo skrenula pažnju na to da formiranje takozvane „kosovske vojske“ predstavlja direktnu pretnju po Srbe koji žive na severu KiM, što, upozorila je, drastično povećava potencijal za pojavu novog izvora tenzija na Balkanu, prenosi TASS.

„Iznenađuje da zapadni predstavnici uporno ignorišu ovu očiglednu činjenicu koja je, na primer, pomenuta u poslednjem polugodišnjem izveštaju šefa misije OEBS-a u Prištini“, ocenjuje se u saopštenju.

Ruska ambasada smatra i da su napori EU u posredovanju između dve strane doživeli neuspeh.

„Umesto pridržavanja dobrovoljno preuzetih obaveza u normalizaciji situacije u regionu, oni (članice EU) u stvarnosti zatvaraju oči na flagranta kršenja međunarodnog prava“, ocenjuje ruska amabasada.

Ističe i da odluka Prištine o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, kojom se dozvoljava da samo multinacionalni kontigenti pod međunarodnom kontrolom budu prisutni na teritoriji KiM.

Istovremeno, kako se napominje u saopštenju ruske ambasade, ta odluka je u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

„Mi redovno skrećemo pažnju predstavnicima zemalja zapadnog bloka na različitim nivoima na tu nečuvenu činjenicu, ali određene pristalice kosovske nezavisnosti opovrgavaju naše argumente raznim izgovorima. Britanci, naročito, insistiraju na nekoj posebnoj ‘pravnoj interpretaciji’ pomenute rezolucije, koja se izgleda veoma dobro uklapa u njihov koncept ‘poretka zasnovanog na pravilima“, navodi ambasada.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs rekla je u četvrtak, na sednici SB UN o Kosovu, da britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SB UN ne brani formiranje kosovske vojske.

Ona je istakla i da Kosovo više nije „akutna kriza“, kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    Zamisli, oštra reakcija.kao kad dačić oštro protestuje i ne priznaje, da je Vulin skočio padobranom.

  2. Anonimni

    Prvi su ušli na kosovo, zauzeli prištinski aerodrom, posle su se povukli, kao pi*čke.NATO nas je bombardovao, gde su bili???Siriju su branili, nego gube i oni živce, jer je narod progledao.Internet je čudo, nema više medijskog mraka i bezočne propagande, dolaze mlađe generacije, koje misle svojom glavom.Zauzeli Krim, a hoćemo da kažu da je kosovo deo Srbije???

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike