najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ostrvo Lezbos na “tački pucanja” pod teretom izbeglica

Veliki rast priliva izbeglica na grčke obale je doveo ostrvo Lezbos do “tačke pucanja”, s obzirom da tamo svaki dan pristiže čak 2.000 ljudi, upozorio je Međunarodni komitet spasa (IRC).

Ta humanitarnja organizacija je istakla da tako veliki broj pridošlica preopterećuje već ionako opterećene strukture podrške izbeglicama na Lezbosu, prenela je agencija Frans pres.

Samo prošle nedelje je 20.843 migranta, od kojih gotovo svi beže od rata i progona u Siriji, Avganistanu i Iraku, stiglo u Grčku, na čije obale je od početka januara pristiglo oko 160.000 migranata.

Izbeglice iz Turske kreću na opasan, a ponekad i smrtonosan put u gumenim čamcima do grčkih ostrva, a zatim putuju za Atinu i dalje prema severu Evrope.

“Usled dramatičnog rasta broja izbeglica koje stižu na Lezbos i manjka mesta na trajektima prema kopnu, hiljade izbeglica bi mogle da ostanu ”zarobljene” na tom ostrvu i da dodatno opterete tamošnje ograničene sisteme podrške”, navodi se u saopštenju IRC-a.

Na Lezbosu se trenutno nalazi oko 6.500 izbeglica, a svi trajekti prema kopnu su rasprodati do sredine sledeće nedelje, dok istovremeno broj izbeglica koje stižu nastavlja da raste u vreme dok na ostrvu borave i hiljade turista, istakla je organizacija.

“Ukoliko se ne obezbede dodatni trajekti, ukupan broj izbeglica na Lezbosu, čija uobičajena populacija iznosi oko 90.000 ljudi, mogao bi da poraste na više od 20.000”, upozorio je IRC, dodajući da bi Lezbos mogao da dođe do “tačke pucanja”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike