Sahranjeni sirijski dečaci utopljeni na putu ka Evropi

Dva dečaka iz Sirije, koja su se, zajedno s majkom, udavila u pokušaju da stignu do obale Grčke, sahranjena su danas u svom rodnom sirijskom gradu Kobaneu.

Fotografija beživotnog tela trogodišnjeg sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, koje je pronađeno na plaži u poznatom turskom letovalištu Bodrumu nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je Evropu u kojoj raste napetost pred naletom desetina hiljada izbeglica i migranata.

Posle nesreće, iz mora je izvučeno 12 beživotnih tela među kojima i telo Ajlana Kurdija, njegovog godinu dana starijeg brata, kao i njihove majke.

Abdalah Kurdi, otac dečaka, koji je jedini iz porodice preživeo nesreću, sahranio je sinove jednog pored drugog na “ceremoniji mučenika”, u Kobaneu, u blizini granice s Turskom.

Abdalah Kurdi, poručio je da se nada da će smrt članova njegove porodice podstaći arapske zemlje da pomognu sirijskim izbeglicama, preneo je Rojters.

“Želim da vlade arapskih zemalja – a ne evropskih – vide šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima”, poručio je Abdalah Kurdi u snimku postavljenom na sajtu lokalne radio stanice.

Otac utopljenog sirijskog dečaka vraća se u Kobane

Otac utopljenog trogodišnjeg sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, čije je beživotno telo pronađeno na plaži u poznatom turskom letovalištu Bodrumu, vratio se danas u rodni grad Kobane da sahrani svoju porodicu, javio je fotograf AFP.

Abdulah Kurdi stigao je u turski pogranični grad Suruc sa kovčezima svog sina i drugih članova porodice koji su se takođe udavili pokušavajući da stignu u Evropu i uputio se ka sirijskom gradu Kobane sa članovima porodice i turskim snagama bezbednosti.

Fotografija utopljenog sirijskog dečaka koji je pronađen na plaži u Bodrumu nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je Evropu u kojoj raste napetost pred naletom desetina hiljada izbeglica i migranata.

Slika malog dečaka kako nepomično leži na obali jedne od vodećih turističkih destinacija u Turskoj, u crvenoj majici i plavim pantalonicama, s licem u pesku, probudila je emocije, ali i gnev zbog ljudske cene aktuelne krize i, kako mnogi smatraju, nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj sa njom.

(Tanjug)

Ostavite komentar