Otkazan sastanak SAD i tri države Centralne Amerike

SAN SALVADOR – SAD su otkazale sastanak sa zvaničnicima tri države Centralne Amerike, a koji je trebalo da se održi tokom naredne nedelje, saopštila je vlada El Salvadora.

Ta vlada izrazila je žaljenje zbog otkazanog sastanka planiranog u Vašingtonu između članova Alijanse za prosperitet, grupe u kojoj su SAD, El Salvador, Honduras i Gvatemala i koja ima za cilj jačanje ekonomske saradnje, prenosi Rojters.

„El Salvador je spreman da učestvuje i čeka da se odredi novi datum konferencije „, navodi se u saopštenju.

Stejt department za sada nije komentarisao otkazivanje sastanka.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hondurasa rečeno je da je konferencija otkazana zbog neslaganja oko datuma, što je potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova Gvatemale.

„Vašington post“ je u subotu objavio, pozivajući se na američke zvaničnike, da je sastanak otkazan nakon što su predstavnici El Salvadora i Gvatemale rekli da neće poslati izaslanike.

Alijansa za prosperitet osnovana je 2014. godine osnovana je sa ciljem da se spreči migracija iz „severnog trougla“ – El salvadora, Hondurasa i Gvatemale jačanjem ekonomskog rasta i osnivanjem bezbednosnih programa.

Međutim, zvaničnici SAD i Centralne Amerike su poslednjih meseci u sporu jer su brojne centralnoameričke porodice pogođene politikom SAD da razdvaja decu i roditelje migranata na granici.

Rojters, takođe, podseća da su SAD u petak povukle svoje ambasadore iz El Salvadora, Dominikanske Republike i Paname zbog odluke tih država da prekinu diplomatske odnose sa Tajvanom i uspostave ih sa Pekingom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.