U trendu

Ova država planira da potpuno iskoreni pušenje do 2025. godine

Novi Zeland je najavio paket mera sa ciljem zabrane pušenja za sledeću generaciju i približavanja cilju da do 2025. godine u potpunosti iskoreni pušenje.

Planovi uključuju postepeno podizanje zakonske starosne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duvanskih proizvoda svima rođenim posle 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju, prenosi britanski Gardijan.

Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duvanskim proizvodima, zabrana filtera, određivanje minimalne cene duvana i ograničavanje lokacija na kojima se može prodavati duvan i cigarete.

„Potreban nam je novi pristup“, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Novog Zelanda Aješa Veral, dodajući da oko 4.500 građana Novog Zelanda svake godine umre od duvana.

„Moramo da ubrzamo napredak da bismo mogli da postignemo taj cilj o potpunom iskorenjivanju pušenja do 2025. godine“, poručila je ona.

Najnovije predloge su pozdravile brojne organizacije iz oblasti javnog zdravstva, ali su naišli i na kritike zbog potencijalnih neželjenih posledica, uključujući mogućnost bankrota vlasnika malih prodavnica i mogućnost širenja crnog tržišta duvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.