Pakistan: Smrtna kazna vešanjem zbog ubistva dečaka

Foto: tadah/Pixabay.com

U Karačiju je juče u ranu zoru nad osuđenikom Šefketom Huseinom izvršena smrtna kazna vešanjem, na koju je osuđen zbog ubistva sedmogodišnjeg dečaka 2004. godine.

Kazna je izvršena uprkos protivljenju grupa za zaštitu ljudskih prava i UN, a njegove pristalice ga brane, uz obrazloženje da je bio maloletan u vreme zločina, prenosi AFP.

Njegov slučaj je privukao pažnju međunarodne javnosti, jer njegovi advokati i porodica tvrde da je u vreme zločina imao samo 15 godina i da mu je priznanje iznuđeno mučenjem.

Predstavnici zatvora predali su telo njegovoj braći, koji tvrde da izvršenje kazne nije obavljeno na odgovarajući način.

“Postoji posekotina na vratu i pola njegovog vrata odvojeno je od tela”, kazao je brat Abdul Mađed za AFP.

Osuđenikova porodica u rodnom gradu, u pakistanskom delu Kašmira je bila vrlo uznemirena, a sestra Sumaira Bibije tvrdi da je on obešen samo zato što su oni siromašni.

Stručnjaci UN za ljudska prava su saopštili da to suđenje “nije ispunilo međunarodne standarde” i pozvali Pakistan da istraži tvrdnje da je priznanje dobijeno mučenjem, kao i njegove godine.

Vlada Kašmira je zatražila kasno u ponedeljak od predsednika Mamnuna Huesina da odloži izvršenje kazne, kao bi se omogućila dalja istraga, ali je vešanje obavljeno, po planu.

Kazna je prvobitno trebalo da bude izvršena u januaru, ali je odložena jer su se njegovi advokati borili da dokažu da je u vreme zločina bio mlađi od 18 godina i da smrtna kazna po pakistanskom zakonu nije mogla da bude izvršena.

(Tanjug)

Ostavite komentar