U trendu

Palestinac poginuo u izraelskom napadu iz vazduha na granici Gaze

Jedan Palestinac je rano jutros poginuo u izraelskom napadu iz vazduha na granici pojasa Gaze, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska je objavila da je jedna njena letelica ciljala naoružanog Palestinca na granici.

U tom području je tokom masovnih protesta prošlog petka poginulo 17 Palestinaca, a još jedan u utorak. Tada je ranjeno više od 1.400 Palestinaca.

Izraelska vojska je za jutrošnji incident rekla da je čovek koji je pogodjen bio unatar pojasa Gaze, ali da se pribižavao graničnoj ogradi kada je gadjan.

„Izraelska vojska neće dozvoliti nikakvu povredu bezbednosti izraelskih civila i nastaviće da operiše protiv terorista umešanih u akte terora“, piše u vojnom saopštenju.

Vojska nije navela kakvo oružje je taj čovek nosio.

Nakon krvoprolića prošlog petka izraelski zvaničnici su upozorili da svako ko se približi graničnoj ogradi, dovodi život opasnost.

Izraelski novinski sajt Vala je objavio da vojna pravila službe dozvoljavaju upotrebu bojeve municije protiv svakoga s oružjem ko graničnoj ogradi pridje na 300 metara, dok nenaoružana osoba može da pridje na 100 metara pre no što vojnici zapucaju.

Stotine Palestinaca su tokom prošlonedeljnih demonstracija bacale kamenice, „molotovljeve koktele“ i kotrljalo zapaljene gume prema vojnicima s druge strane granične ograde.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem apelovala je u sredu na vojnike da odbiju naredbe da pucaju bojevom municijom na palestinske demonstrante.

Danas je medjutim objasnila da je mislila da se ne puca na nenaoružane Palesitince, a ne na one koji nose oružje ili eksploziv.

Vojska medjutim naoružanim Palestincima smatra i one koji bacaju kamenice i „molotovljeve koktele“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.