najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Panika u Nemačkoj: Pripreme kao da će sutra rat

Objava da Nemačka uvodi prvi plan civilne odbrane posle hladnog rata, pozivajući stanovništvo da se snabde količinama hrane i vode, postala je jedna od glavnih tema političkih diskusija u zemlji, gde opozicija smatra da je ovo samo nepotrebno širenje panike, piše danas Dojče vele.

Nemačka vlada je preporučila građanima da stvaraju zalihe potrepština za slučaj katastrofe ili oružanog napada.

Kabinet kancelarke Angele Merkel smatra da bi svako trebalo da se obezbedi količinom namirnica dovoljnom za deset dana. To se odnosi i na zalihe vode. Razlog: mogućnost oružanog sukoba ili terorističkog napada.

Ovo je prva strategija civilne zaštite otkako je završen Hladni rat. Rad na njoj je počeo 2012. godine, i odvijao se paralelno sa nastajanjem Bele knjige o bezbednosnoj politici.

U konceptu koji, kako prenosi nedeljnik “Frankfurter algemajne zontagscajtung”, ima 69 strana, piše da “napad na teitoriju Nemačke koji bi iziskivao konvencionalnu odbranu zemlje – nije verovatan”. I pored toga, prevencija nalaže “primerene pripreme za razvoj situacije koji bi mogao predstavljati egzistencijalnu opasnost”.

Dojče vele navodi da je za opoziciju u Bundestagu ovo samo nepotrebno širenje panike.

Šef poslaničkog kluba Levičarske stranke Ditmar Barč rekao je da “vlada ne bi smela da svakodnevno širi nervozu”, i da “stalno iznošenje novih predloga, na primer o kupovini zaliha, stvara nesigurnost među ljudima”.

Barčov kolega iz stranke Zelenih Konstantin fon Noc rekao je da smatra da je lepo što vlada aktuelizuje planove za slučaj najgoreg, ali da je s obzirom na tehnički razvoj ovo “poigravanje decenijama starim konceptima”.

Za njega je problematično i to što se civilna prevencija meša sa vojnim scenarijima i indicijama o terorističkim napadima.

“Ne vidim scenario napada zbog kojeg bi ljudi trebalo da stvaraju zalihe”, rekao je Fon Noc.

Ono što je sigurno, jeste da je vlada ovom preporukom napravila najbolju reklamu za firme koje već godinama prodaju sisteme za preživljavanje u uslovima rata i katastrofa, ocenjuje Dojče vele.

Folije za zaštitu prozora, sistemi za grejanje bez struje, radio-aparati na navijanje (sa prijemom kratkih talasa), hemijski toaleti, prečistači vode (i od vode iz prljave bare prave vodu za piće), sve vrste zaštitne opreme za pojedinca, sredstva za oblačenje, ali i za kretanje po šumama i gorama, sve to i mnogo više od toga, prodaju se “po pristupačnim cenama”. I, naravno, hrana. Sve se može naručiti na internetu.

Specijalne kutije sa porcijama podeljenim na čitavu porodicu, po danima i nedeljama, sadrže konzerve sa svim potrebnim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima potrebnim organizmu.

Hrana je prilagođena potrebama svih mogućih ciljnih grupa, od vegetarijanaca do osoba alergičnih na laktozu.

Tako, na primer, 12 porcija šampinjona na pirinču, kod jedne od najvećih nemačkih firmi za preživljavanje, košta 82 evra, ista količina rezanaca sa povrćem košta 64, svinjskih odrezaka na bavarski način – 89 evra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike