U trendu

Pens i Merkel predvode lidere sveta na minhenskoj konferenciji o bezbednosti

U Minhenu danas počinje bezbednosna konferencija koja će do nedelje okupiti glavne aktere međunarodne bezbednosti, u vreme neizvesne budućnosti transatlantskih odnosa i krize globalnog liberalnog poretka nakon stupanja na dužnost novog predsednika SAD Donalda Trampa.

Na 53. konferenciji bezbednosti više od 500 političara i poslovnih ljudi razgovaraće o aktualnim bezbednosnim izazovima, uključujućii zabrinjavajuć stanje globalnog poretka i jačanje neliberalnih trendova širom sveta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsednik Majk Pens, ministar obrane Džejms Metis, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predvode listu više od 30 zvaničnika, osamdesetak ministara spoljnih poslova i obrane koji će se za vikend okupiti u hotelu Bajerišer Hof u središtu bavarske prestonice, prenosi Hina.

Na konferenciji će učestovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Konferencija, koja od 1963. služi kao nezavisni forum za promovisanje mirnih rešenja sukoba, međunarodne saradnje i dijaloga, će se baviti budućnošću NATO-a i transatlanskih odnosa nakon Trampove pobede, evropskom sigurnosnom i obrambenom strategijom, krizom u Ukrajini i odnosima s Rusijom, ratom u Siriji i stanjem sigurnosti u azijsko-pacifičkoj regiji.

„Suočeni smo s međunarodnom bezbednosnom situacijom koja nije bila ranjivija od Drugog svetskog rata“, rekao je predsednik Konferencije Volfgang Išinger.

Dodao je da je liberalni poredak koji mnogi uzimaju zdravo za gotovo izložen sve većim unutrasnjim i spoljašnjim pretnjama, pa je neophodno da se pronađu načini da se takav poredak odbrani i pojačaju institucije međunarodnog pravnog poretka i pojačaju vrednosti Zapada.

Konferencija o bezbednosti u Minhenu biće prva prilika predstavnicima Trampove administracije da se obrate međunarodnom forumu i iznesu svoje spoljnopolitičke i obrambene strategije.

Tramp je u predizbornoj kampanji nazvao NATO „zastarelom“ organizacijom i više puta je hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, izazvavši zabrinutost evropskih saveznika, posebno onih na istoku Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.