najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Peskov: Putin i Rusija – glavna meta

Medijski izveštaji o navodnoj povezanosti ruskog predsednika Vladimira Putina i of-šor transakcija vredih nekoliko milijardi dolara imaju za cilj da diskredituju ruskog lidera uoči predstojećih izbora, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Glavna meta dezinformacija je naš predsednik, posebno imajući u vidu predstojeće parlamentarne izbore i dugoročnije gledano, predsedničke izbore za dve godine“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori su predviđeni za septembar, podsećaju strane agencije.

Prema njegovim rečima, „putinofobija“ u inostranstvu je dostigla taj novo da je praktično tabu reći nešto dobro o Rusiji.

„Ali neophodno je reći loše stvari, mnogo loših stvari, a kad se nema šta reći onda ih treba izmisliti. Nama je to očigledno“, rekao je Peskov, dodavši da ono što je objavljeno ne sadrži ništa konkretno i ništa novo o Putinu.

On je naglasio da je Putin „glavna meta“, ali da on nije umešan ni u kakve nedozvoljene radnje.

Mreža tajnih of-šor ugovora i visokih pozajmnica u vrednosti od dve milijarde dolara vodi do Vladimira Putina, naveli su „Gardijan“ i Bi-Bi-Si, pozivajući se na procurele podatke, koji pokazuju da je taj novac učinio „neverovatno bogatim“ najbliži krug ljudi oko ruskog predsednika.

Iako se ime ruskog predsednika ne pojavljuje ni u jednom od dokumenata, podaci otkrivaju da postoji obrazac: njegovi prijatelju su zaradili milione od poslova koji izgleda nisu mogli da prođu bez Putinovog pokroviteljstva.

Dokumenti ukazuju na to da je Putinova porodica imala koristi od tog novca, navodi „Gardijan“.

Procurele informacije deo su još milion procurelih dokumenata iz baze podataka četvrte najveće svetske ofšor advokatske firme „Mosak Fonseka“ (Mošack Fonseca)

Taj lanac počinje u Panami, ide preko Rusije, Švajcarske i Kipra, a uključuje i privatno skijališe, gde se udala Putinova mlađa kcerka 2013. godine.

Dokumenta iz Paname posebnu pažnju posvećuju, kako tvrdi Gardijan, najboljem prijatelju ruskog predsednika Sergeju Rolduginu, koji je Putina upoznao sa njegovom bivšom ženom Ljudmilom, a bio je kum i njegovoj starijoj ćerki Mariji.

Bi-Bi-Si navodi da podaci otkrivaju lanac za pranje novca kojim je rukovodila Banka Rusija, koja je pod sankcijama SAD i EU posle ruske aneksije Krima.

Bi-Bi-Si kaže da ti podaci sadrže i tajne of-šor kompanije koje su povezane sa porodicama i saradnicima bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, bivše libijskog lidera Moamera Gadafi i sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Predstavnici Ministarstva finansija SAD tvrdili su krajem januara za Bi-Bi-Si da je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran i da američke vlasti znaju za to „mnogo godina“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Lister

    Ima li koji Amerikanac umešan u ovu „Panama“ aferu ili samo oni koje zapad mrzi. Providno, kao sve što dolazi iz Engleske, Amerike itd..Putinu ne mogu ništa pa nalaze neke dečije igrarije. Ko više veruje u propagandu Zapada? E sad su svi korumpirani i zaobilaze neplaćanja poreza osim u Americi i Engleskoj. Eto malo da se nasmejemo onima koji nam ukradoše deo teritorije i koji nas kao uče nekoj samo njima odgovarajućoj demokratiji!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike