U trendu

Plenković poručio Penavi da politički odraste

VUKOVAR – Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je danas gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi koji ga proziva za neprocesuiranje ratnih zločina i koaliciju HDZ-a sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDŠ) istakavši da su za presude nadležni sudovi, a ne vlada i poručio Penavi da politički odraste.

„Za presude su nadležni hrvatski sudovi i hrvatsko pravosuđe. U mandatu naše vlade oformili smo poseban tim u Direkciji policije koji se bavi baš Vukovarom i Ovčarom, ti procesi su u toku, svakih nekoliko meseci dođe do nekih novih otkrića i mi ćemo na tome ustrajati. Ratni zločini ne zastarevaju“, odgovorio je Plenković Penavi u izjavi novinarima nakon svečanosti obeležavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, prenela je Hina.

Penava je nedavno prozvao vrh HDZ-a i Plenkovića da zajedno sa SDŠ-om, vezano za popis stanovništva, imaju dogovore na štetu Vukovara i Vukovaraca, a danas je pak poručio da je velika sramota sadašnje i svih prošlih hrvatskih vlada da za „sravnjivanje toga grada sa zemljom“ 1991. i hiljade ubijenih još uvek niko nije odgovarao.

Plenković je na to odgovorio da je njegova vlada vratila hrvatsku vojsku u Vukovar te da nema grada u Hrvatskoj kojem je pomogla više nego Vukovaru.

„Treba naći balans izmedu dostojanstvene zahvalnosti i nekakvog sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo“, poručio je Plenković Penavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.