U trendu

Plenković u saboru o korupciji, evru, Agrokoru

ZAGREB – Nakon kraće pauze u hrvatskom saboru je danas u toku „aktuelno prepodne“ tokom kojeg je poslanik opozicionog Mosta Nikola Grmoja pitao premijera Andreja Plenkovića: kako se oseća kao čovek koji štiti kriminalce, a proganja nevinog čoveka koji je otkrio korupciju.

Grmoja je napre Plenkovića podsetio na višemilionske prevare u ambasadama Hrvatske od pre četiri godine, te da je u ovom slučaju doneta pravosnažna presuda kojom je diplomata Damir Sabljak vraćen na posao.

„Kako se osećate kao čovek koji štiti kriminalce, a progoni nevinog čovjeka“, upitao je Grmoja, a Plenković mu je odgovorio da će rešenje proslediti šefu diplomatije Gordan Grlić Radmanu i zatražiti njegov stav.

Poslanica Ivana Posavec Krivec postavila je pitanje premijeru u vezi sa problemima konverzije kune u evro, rekavši da Plenković tvrdi da će taj proces biti besplatin, što se u slučaju preduzetnika ispostavilo kao netačno.

„Ja ću vas preporučiti kolegama iz HNB-a, Ministarstva finansija da se priključite ovom karavanu i izložbi jer vidim da ste sve proučili“, rekao je Plenković.

Premijer je ponovio da je ulazak u evrozonu i Šengen strateški uspeh Hrvatske i da vlada radi sve da to bude besplatno i za preduzetnike.

„Sva društva imaju zadatak da svoj temeljni kapital usklade sa novom valutom. Tu, prema postojećim propisima, jeste i pitanje plaćanja javnobeležničke nadoknade. Taj zakon je i ovako i onako u proceduri, pa ćemo i to rešiti da i tih 2000 nešto ne bude teret“, rekao je Plenković.

Posavec Krivec je konstatovala da je Plenković danas u parlamentu dao javno obećanje svim preduzetnicima da će i za njih prelazak na evro biti besplatan.

Gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta Ivan Penava je podsetio da je vlada tvorac „lex Agrokora“ i upitao Plenkovića zašto je tako kratkovid i ne vidi da vlada razara industriju koja je generacijama stvarana.

„Zašto, zašto, zašto i sto puta – zašto?“, upitao je Penava, inače, bivši HDZ-ovac..

„Vi kao bivši HDZ-ovac koji je sve što je napravio u Vukovaru napravio zahvaljujući našoj vladi, vi ste nekada davali srčane intervjue da ovakve vlade kao što je naša nema. Da nije bilo drugih ljudi iz HDZ-a, ne biste nikad bili gradonačelnik, to znate bolje nego ja“, rekao je Plenković.

Ponovio je šta je sve vlada učinila da bi spasla Agrokor, te da se, kako je kazao, kompanija za pet godina iz blata digla na tržišni nivo.

Predviđeno je da Plenković odgovori na 40 poslaničkih pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.