Počelo saslušanje za izručenje Asanža SAD

LONDON – Osnivač vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se danas pred sudom u Londonu, gde je počelo saslušanje o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, gde je optužen za špijunažu, za šta mu preti kazna i do 175 godina zatvora.

Na početku saslušanja u Prekršajnom sudu u Vestministeru, sudija Vanesa Barajtsrer je rekla da će prisutni biti odstranjeni iz sudnice u slučaju ometanja procesa.

Kako je ranije najavljeno, na početku saslušanja izjašniće se advokati SAD.

Tužilaštvo SAD tereti Asanža za dosluh sa pripadnikom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesti internešenel i Reportere bez granica, kažu da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Asanžova odbrana insistira da su optužbe SAD politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine Trampova administracija ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu reč će imati britanska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.