U trendu

Počeo sastanak lidera EU o krizi u i oko Ukrajine

BRISEL, 17. februara ( Tanjug) – U Briselu je počeo sastanak lidera EU 27 na kome će se razgovarati o situaciji u i oko Ukrajine, a sastanku prisustvuju i predsednici Evropskog saveta, Šarl Mišel, i Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

”Fokus razgovora će biti na koordinaciji unutra EU, pripremljenosti i mogućim odgovorima u odnosu na razvoj situacije”, poručeno je iz Evropske komisije.

U Briselu napominju da je današnji sastanak EU lidera o situaciji u Ukrajini neformalne prilrode, da bi trebalo da traje oko sat vremena i da neće biti zvaničnih zaključaka.

Na medijske spekulacije da će tokom razgovora predsednica EK, Ursula fon der Lajen, predstaviti moguće sankcije protiv Rusije, iz Komisje odgovaraju da su sankcije EU ”reaktivna mera” koja će se razmatrati tek u slučaju konkretnih akcija suprotne strane.

”Tek kada vidimo akciju, u ovom slučaju od strane Rusije, tek onda će biti odgovora u vidu konkretnog predloga restriktivnih mera. Pre nego što se išta dogodi ne možemo razmatrati sankcije, jer ne možemo spekulisati o potencijalnom prekršaju koji se može dogoditi ili ne”, kaže portparol EU, Peter Stano.

Stano dodaje da je EU do sada radila u smislu sankcija koje se eventualno mogu primeniti ukoliko Rusija odluči da nastavi sa „provokativnim ponašanjem, napadne Ukrajinu ili odluči da prekrši međunarodno pravo ili suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar