U trendu

Podrška Nemačke Rumuniji za predsedavanje Savetom EU

BRISEL – Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je danas rumunskom predsedniku Klausu Johanisu da Rumunija ima punu podršku Nemačke za predsedavanje Savetom Evropske unije.

Kancelarka Merkel i predsednik Johanis sastali su se danas na marginama današnjeg Samita EU u Briselu, prenosi rumunska agencija AGERPRES.

Sastanakom su dominirale aktuelne teme na evropskoj agendi, sa naglaskom na razmišljanje o budućnosti Evrope, budućem višegodišnjem finansijskom okviru, pitanju Bregzita i upravljanju migracijama sa pozicija Evropske unije, kaže se u saoštenju predsedničke administracije.

Predsednik Johanis je istakao posvećenost i uključenost Rumunije kao buduće predsedavajuće države Savetom EU u napretku evropske agende u narednom periodu, kao i potrebe za bliskom saradnjom sa svim evropskim partnerima u ostvarenju tog cilja.

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je tokom novembra da Rumunija nije spremna da 1. januara iduće godine preuzme rotirajuće predsedavanje Evropskoj uniji, i pozvao vladu da podnese ostavku.

Rumunska premijerka Viorika Dančila odbacila je ubrzo nakon toga ove sugestije rumunskog predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.