Policija otvorila vatru na demonstrante, najmanje tri žrtve

Najmanje tri osobe ubijene su kada je policija u južnom Nepalu, gde je ranije tokom protesta poginulo nekoliko desetina ljudi, otvorila vatru na demonstrante.

Oni su pokušali da prekinu politički skup, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Bal Krišna Panti.

On je rekao da je policija prvo pokušala da ih rastera suzavcem i bambusovim palicama, ali kako to nije uspelo otvorila je vatru i usmrtila tri demonstranta.

On nije imao podatke o broju ranjenih demonstranata, ali je rekao da su u sukobu povređena 33 policajca. Komunistička partija Nepala (CPN-UML) pokušala je da održi skup u gradu Radžbiradž oko 400 kilometara jugozapadno od Katmandua.

Etnička grupa Madezi protivi se partiji i obećala je da neće dozvoliti održavanje mitinga. CPN-UML je bio na vlasti u avgustu 2015. i februaru 2016. godine kada su Madeziji održavali proteste, a premijer Kadga Prasad Oli odbio je zahteve da se promeni ustav koji bi toj etničkoj grupi dao mnogo veću teritoriju.

Zbog toga su Madeziji nekoliko meseci držali gradove na jugu Nepala i granicu sa Indijom pod blokadom.

Iako su protesti prestali, Madeziji su nastavili da vladu stavljaju pod pritisak. Nova administracija, koja je na vlast došla u avgustu 2016, obećala je da će se pozabaviti zahtevima Madezija, ali predlog se još uvek razmatra u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.