najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Popularnost Merkelove najniža u četiri godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel beleži najnižu popularnost u gotovo četiri godine, pokazuje danas objavljeno istraživanje, u svetlu pojačane bojazni građana Nemačke zbog priliva stotina hiljada izbeglica u tu državu.

Istraživanje “Dojčlandtrenda” za TV stanicu “ARD” pokazuje da je popularnost Merkelove pala za devet procenta i da sada iznosi 54 odsto.

Najpopularniji nemački političar je ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer sa 65 odsto, a za njim sledi ministar finansija Volfgang Šojble sa 64 odsto podrške.

Iako bi neki od evropskih kolega Merkelove mogli da joj pozavide na toj cifri, ovo je njen najlošiji rejting od decembra 2011, kada je buktala finansijska kriza u evrozoni, naveo je Rojters.

Isto istraživanje pokazuje da 51 odsto anketiranih, za 13 procenata više nego prošlog meseca, sada kaže da su uplašeni zbog broja izbeglica koje stižu u Nemačku.

Procenjuje se da je više od 200.000 izbeglica stiglo u Nemačku samo u septembru – gotovo isti broj za celu prošlu godinu – a nemačka vlada smatra da bi 800.000 ili više moglo da dođe u tu državu do kraja 2015.

Istraživanje, takođe, ukazuje na značajnu promenu raspoloženja javnog mnjenja, gde 44 odsto Nemaca sada kaže da imigracija donosi više nedostataka nego prednosti Nemačkoj, što je za 11 procenata više nego prethodnog meseca.

Dok rejting Merkelove pada, rejting konzervativnog bavarskog premijera Horsta Zihofera, najglasnijeg kritičara njene politike o izbeglicama, beleži rast od 11 procenata, i sada iznosi 39 odsto.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike