Poslednje upozorenje: SAD isključuju Tursku iz programa F-35, ako kupi S-400

Ministarstvo odbrane SAD se priprema da isključi Tursku iz programa izrade naprednih američkih višenamenskih boraca F-35, zbog namere Ankare da od Rusije kupi protivraketni odbrambeni sistem S-400, rekao je danas vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan.

On je prošle nedelje razgovarao s rukovodstvom kompanija Lokid Martin i Junajted tehnolodžis korporejšn o posledicama isključivanja Turske iz programa proizvodnje F-35, prenosi Tas s.

Šanahan je rekao da želi da eliminiše negativne posledice po druge kupce F-35, ali je dodao da s Turskom treba razgovarati.

On je naglasio je da Turska ostaje strateški partner SAD i da su bilateralni odnosi dve zemlje bolji nego pre dva ili četiri maseca samo zbog učestalosti kontakata.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi Turska mogla da sarađuje s bilo kojom drugom zemljom ako SAD odbiju da isporuce avione F-35.

List „Vesti odbrane“ navodi reči izvora u turskim oružanim snagama da bi Ankara u tom slučaju mogla da se okrene Moskvi.

(Tanjug)

Napišite komentar