U trendu

“Poslednji Jugosloven” u Veneciji prepušten sam sebi

VENECIJA/BEOGRAD – Ratko Marinković (86), rođen kod Leskovca, koji je pre 30 godina pobegao iz Osijeka, od rata, u Italiju, sada je beskućnik koji dane i noći provodi na želežničkoj stanici u Veneciji, bes ikog svog.

Prema pisanju dnevnog lista „Vesti“, aktivisti iz Venecije traže informacije o njegovoj porodici, kako bi mu se pomoglo, budući da je Marinković astmatičar, a verovatno boluje i od Alćajmerove bolesti.

Službenici Fondacije Kuća gostoprimstva (Casa dell ospitalita) u saradnji s Centrom za socijalni rad u Veneciji, obilaze ga u želju da mu pomognu, kako bi mu omogućili da ponovo počne dostojanstven život.

“Ratka smo počeli da obilazimo 6. juna, dva puta sedmično, ali je nepoverljiv i ne sarađuje s nama. Jednostavno, ne želi da se premesti sa klupe ispred železnicke stanice”, rekao je za Vesti Nikola Mikjeleto iz te Fondacije.

O njemu su saznali jedino da je rođen u okolini Leskovca, a kasnije je Ratko, kako sam kaže, do 1991. godine živeo u Osijeku, ali je zbog rata morao da napusti Jugoslaviju, jer je, sa 55 godina, podlegao vojnoj obavezi.

“Poslednjih 31 godinu, ne znamo kako je živeo, da li na isti način, od nemila do nedraga. Ratko je sada mršav i bolestan starac, astmatičar koji zavisi od lekova”, priča Mikjeleto.

Na pitanje socijalnih radnika, odakle je, odgovara da je iz Jugoslavije, a kada mu kažu da te zemlje nema, odgovara – “ima je, ja sam iz Jugoslavije”, pa sagovornici i prevodioci shvataju da pred sobom imaju nekoga ko je ostao da živi u zemlji koje odavno više nema.

Iz Fondacije ukazuju da ih nije prepoznao prošlog petka, kada su ga opet obišli.

“Mislim da gospodin Ratko osim astme, za koju su mu neophodni lekovi, ima i Alćajmerovu bolest, jer nas uopšte ne prepoznaje. Obilazimo ga već mesec i po dana i pravimo mu društvo, razgovaramo sa njim, obilazimo, ali on nas nije prepoznao”, priča Mikjeleto.

Silom ga, kaže, ne mogu odvesti, a neko rešenje trebalo bi da se pronađe.

“Da Srbija ili Hrvatska, u kojoj je imao poslednju adresu, preuzme odgovornost za bolesnog i starog gospodina Ratka. Mi hoćemo da mu pomognemo, ne bežimo od toga, ali ako on ne želi da se mi brinemo o njemu, mi nemamo nijedan argumenat da to uradimo protiv njegove volje”, rekao je Mikjeleto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.