Posmrtni ostaci Stivena Hokinga biće položeni u Vestminsterskoj opatiji

Posmrtni ostaci slavnog britanskog astrofizičara Stiven Hokinga biće sahranjeni u Vestmisterskoj opatiji u Londonu, što je počast koja se odaje samo najvećima.

On će biti sahranjen pored još jednog velikana iz sveta nauke Ajsaka Njutna, rekao je danas portparol opatije ali nije rekao tačno kada.

Hokingova deca objavila su danas da će sahrana slavnog naučnika biti organizovana 31. marta u Kembridžu, gde je živeo i predavao više od 50 godina.

Hoking, poznat po svojim radovima o univerzumu umro je mirno u svojoj kući u Kembridžu 14. marta u 77. godini.

U Vestminsterskoj opatiji sahranjeni su posmrtni ostaci kraljeva i kraljica kao i čuvenih muškaraca i žena.

„Potpuno je odgovarajuće da se pepeo profesora Hokinga sahrani u opatiji, pored njegovih istaknutih kolega naučnika“, rekao je dekan opatije Džon Hol u saopštenju navodeći kao primer Njutna i Čarlsa Darvina, autora teorije evolucije.

Sahrana u Kembridžu biće održana u univerzitetskoj crkvi Velike Svete Meri. Posle službe u crkvi biće organizovan privatan prijem na koledžu Triniti.

Hiljade ljudi napisalo je izraze saučešća u knjizi  otvorenoj povodom Hokingove smrti.

Hoking, koji je u mladosti oboleo od teške motoričke bolesti, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i „Kratku istoriju vremena“ koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Rodjen je 8. januara 1942. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmladjih članova Kraljevskog društva, najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Hoking je 1979. imenovan za profesora matematike na Univerzitetu Kembridž, zbog koga je napustio Oksford da bi studirao teorijsku astronomiju i kosmologiju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike