U trendu

Povećano delovanje meksičkih kartela na tlu EU

HAG – Meksički karteli i kriminalne mreže u zemljama EU rade zajedno na krijumčarenju metamfetamina i kokaina iz Latinske Amerike u EU, saopštili su danas Evropol i američka kancelarija za borbu protiv droga DEA.

U novom zajedničkom izveštaju ovih institucija navodi se da su u pojedinim evropskim zemljama otkrivena postrojenja za proizvodnju narkotika fentanila, što predstavlja razlog za zabrinutost.

Izveštaj otkriva i da kriminalne mreže sarađuju jedna sa drugom pre svega koristeći usluge različitih aktera poput brokera, laboratorijskih stručnjaka, posrednika, pružaoca usluga pranja novca i drugih što dovodi do zaključka da su kriminalne mreže u EU po svom ustrojstvu međunarodne, odnosno da se više od trećine kriminalnih grupa sastoji od pripadnika različitih nacionalnosti.

Povećano prisustvo meksičkih kartela u EU može da rezultira povećanjem nasilja na njenom tlu, jer su karteli koji deluju u SAD poznati po upotrebi nasilja kako bi stekli kontrolu na teritorijom na kojoj deluju, zaključuje se u saopštenju Evropola i DEA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.