U trendu

Pravila u Nemačkoj: Evo do kog iznosa smete da uzmete novac koji pronađete na ulici

Iako ljudi koji pronađu novce na ulici često stave u svoj džep, Nemačka je definisala i taj zakon koji propisuje do koje cifre ‘legalno’ ne morate da prijavite pronalazak.

Kako prenosi Fenix Magazin, kovanice i sve manje od 10 evra sme da se zadrži jer se radi o premalim iznosima, ali svaki iznos iznad 10 evra građanin mora da prijavi lokalnoj službi za izgubljene i nađene stvari ili policijskoj stanici.

Pronalazači bi i u tom slučaju ipak mogli da ‘dobiju’ pronađeni novac, ali samo ako se nijedan vlasnik ne javi u roku od šest meseci. Ipak, ako se vlasnik javi, pronalazač ima pravo na pet posto od iznosa do 500 evra ili tri posto na iznos iznad 500 evra.

Slučaj iz Baden-Vurtemberga potvrdio je upravo to – čovek je policiji doneo ranac u kom se nalazilo 130.000 evra koji je pronašao na ulici zbog čega je bio i nagrađen kada je vlasnik pronađen.

Kada je reč o Nemačkoj železnici, osoba ima pravo na naknadu samo ako roba ima vrednost višu od 50 evra. Do vrednosti od 500 evra dobija se nagrada od 2,5 posto, a iznad 500 evra 1,5 posto, pri čemu se osoblju mogu predati i predmeti.

Ako se osoba ipak odluči za uzimanje pronađenog novca, pronevera se može kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.