U trendu

Predsednik Rumunije:Odluka nije u nadležnosti Dančile

BUKUREŠT – Predsednik Rumunije Klaus Johanis veruje da je premijerka Viorika Dančila izjavama o premeštanju rumunske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim još jedanput pokazala potpuno neznanje o spoljnoj politici.

Predsednik Johanis je rekao kako takva odluka nije samo u nadležnosti vlade Rumunije, i da je Dančila, iz želje da ostavi utisak, požurila u davanju javnih saopštenja, prenela je agencija ROM.

Odluka o premeštanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, kako se navodi, biće donesena posle analize i uz odobrenje svih institucija koje su odgovorne za spoljnu politiku i nacionalnu sigurnost.

Konačna odluka je, prenosi agencija, na predsedniku Rumunije, koji prema Ustavu donosi odluke o spoljnoj politici i predstavlja zemlju na međunarodnom nivou.

Dančila je objasnila da nije rekla „ja ću premestiti ambasadu“, već „da moramo da se pridržavamo Ustava“.

Izrazila je razočarenje zbog reakcije predsednika Johanisa, koja je usledila posle njenog govora u SAD, i naglasila da je prema Ustavu konačna odluka na predsedniku Rumunije.

Premijerka Viorika Dančila je najavila na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne odnose u Vašingtonu, da će priznati Jerusalim kao izraelsku prestonicu, nakon što to prvi uradio predsednik SAD Donald Tramp, prenosi AP.

Tramp je priznao Jerusalim kao izraelsku prestonicu i preselio američku ambasadu u taj grad što je Izrael pozdravio, a Palestinci osudilil.

Većina zemalja sveta zadržala je ambasade u Tel Avivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.