U trendu

Predsednik Sorošovog univerziteta u Madjarskoj traži pomoć EU

Predsednik Centralnoevropskog Univerziteta (CEU) u Budimpešti koji je osnovao milijarder Džordž Soroš, apelovao je danas na podršku Evropske unije u borbi protiv novog madjarskog zakona, čiji cilj je, kako kaže, da zatvori tu ustanovu.

„Mojoj institucije je pištoj uperen u glavu“, rekao je predsednik CEU Majkl Ignjatief poslanicima, profesorima i novinarima u Evropskom parlamentu u Briselu, gde će sutra govoriti premijer Madjarske Viktor Orban.

Novim zakonom je promenjen status 28 stranih univerziteta u Madjarskoj, a kritičari tog propisa tvrde da je on direktno uperene protiv univerziteta CEU, da bi ga vlasti naterale da se zatvori.

Novi madjarski zakon o višem obrazovanju, donet ovog meseca, treba da stupi na snagu u oktobru. Ignjatief je rekao da to znači da kampus univerziteta u Budimpešti možda neće moći da primi nove studente.

„To bi bilo prvi put od 1945. u Evropi da zemlja članica Evropske unije traži zatvaranje slobodnog univerziteta“, rekao je on, govoreći uz predstavnike pet najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu.

Madjarski premijer Orban smatra da CEU „obmanjuje“ zato što izdaje diplome koje se prihvataju i u SAD i u Madjarskoj, gde radi od 1993. godine. Univerzitet je akreditovan u američkoj državi Njujork, ali tamo nema zgradu.

Orban smatra da to CEU daje nefer prednost nad drugim madjarskim univerzitetima, ali je demantovao da želi da ga zatvori.

Ignjatief je rekao da oko 30 američkih univerziteta u inostranstvu nema zgrade u SAD.

Madjarski premijer suočiće se sutra sa svojim kritičarima kada evroposlanici budu raspravljali o njegovoj zemlji i šta ih tamo brine. To obuhvata i mdjarsku kampanju „Zaustavimo Brisel!“ koja se odnosi, po rečima Orbana, na to šta EU želi da „uzme“ da bi ograničila prava zemalja članica.

Spor oko univerziteta je deo šire kampanje madjarske vlade protiv Džordža Soroša. Orban smatra da Soroš podrškom migrantima potkopava Madjarsku.

Zvaničnici Evropske komisije, medju kojima i njen predsednik Žan-Klod Junker i potpredsednik Frans Timermans, sastaće se ove nedelje u Briselu sa Sorošom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.